četrtek, 12. maj 2016

Kaj je darilna pogodba za nepremičnino?

Darilna pogodba za nepremičnino

Darilna pogodba za nepremičnino je pravni posel, na podlagi katerega darovalec neodplačno prenese lastninsko pravico na obdarjenca, ta pa jo sprejme. Darilne pogodbe za nepremičnine so najpogostejše med družinskimi člani in drugimi sorodniki, saj gre tukaj za neodplačen pravni posel. Vseeno pa pri sklepanju darilne pogodbe za nepremičnino obstajajo določene omejitve. Pozorni moramo biti na situacijo, kjer je v družini več otrok, starši pa bi z darilno pogodbo za nepremičnino lastninsko pravico nad nepremičnino radi prenesli le na enega.
Pri kmetijskih zemljiščih je postopek prenosa lastninske pravice dolgotrajen, saj je potrebno upoštevati določbe Zakona o kmetijskih zemljiščih. Tako lahko lastnik sklene darilno pogodbo za nepremičine (kmetijska zemljišča, gozdovi ali kmetija) le z osebami, ki so taksativno naštete v 17.a členu omenjenega zakona. Darilna pogodba za nepremičnino se lahko izvede le z upoštevanjem vseh omejitev, ki jih določa Zakon o kmetijskih zemljiščih.
Če želi brat sestri podariti nepremičnino na podlagi darilne pogodbe za nepremičnino se ob prenosu lastninske pravice žal ne bosta mogla izogniti davku.


Kupoprodajna pogodba za nepremičnine

Kupoprodajna pogodba za nepremičnine je najpogostejša vrsta pravnega posla.
S kupoprodajno pogodbo za nepremičnine se prodajalec zaveže, da bo kupcu izročil lastninsko pravico na nepremičnini, kupec pa se zavezuje, da bo prodajalcu izplačal kupnino. Pri kupoprodajni pogodbi za nepremičnine pa največkrat prodajalca (lahko pa tudi kupca), obremenjuje davek na nepremičnino, ki je predmet prodajne pogodbe. Nepremičnina se obdavči z 2% od vrednosti same nepremičnine. Katera pogodbena stranka bo davek plačala, se stranki v kupoprodajni pogodbi za nepremičnine dogovorita sami.


Davek na dediščino

Višino davka na dediščino ureja Zakon o davku na dediščine in darila. Višina davka na dediščino bo odvisna od tega ali gre za nepremičnino ali za premičnino. Če dediščina zajema le premičnine, ki ne presegajo vrednosti 5.000 €, se davek na dediščino ne plača. Pri nepremičninah se kot osnova za odmero davka vzame 80% vrednosti ocenjene po GURSU. Višina davka je navedena v lestvici, ki jo najdemo v 8. členu prej omenjenega zakona. Zavezanec za plačilo davka na dediščino je dedič. V kolikor dedič spada v prvi dedni red je davka na dediščino oproščen.