petek, 24. junij 2016

Za kakovostno upravljanje objektov skrbijo upravniki stavb in hišniki

Upravljanje objektov ohranja objekt v dobrem in funkcionalnem stanju

Upravljanje objektov je izrednega pomena za ohranjanje stavb v dobrem stanju, saj nivo kakovosti kateregakoli gradbenega objekta s časom pada. V redno upravljanje objektov sodijo posli obratovanja, vzdrževanja stavbe, določitev ter razrešitev upravnika in nadzornega odbora ter oddajanje skupnih delov v najem. Vzdrževanje objektov je zagotavljanje in ohranjanje pogojev za bivanje v skladu s predpisi o graditvi objektov. Vključuje redna vzdrževalna in investicijska vzdrževalna dela ter vzdrževalna dela v javno korist. Redna vzdrževalna dela na primer pomenijo izvedbo manjših popravil in del na objektu ali v prostorih, ki so v objektu, kot so prepleskanje, popravilo vrat in oken ali zamenjava poda.

Upravljanje in vzdrževanje objektov



Upravljanje objektov ureja zakonodaja, izvajajo pa ga upravniki stavb

Upravljanje objektov, kot so večstanovanjske hiše, ureja zakonodaja, ki določa tudi, da morajo etažni lastniki določiti upravnika, če ima večstanovanjska stavba (nepremičnina, objekt) več kot dva etažna lastnika in več kot osem posameznih delov. Upravniki stavb so strokovno izobražene osebe, predvsem s širokim znanjem gradbeništva. To znanje dopolnjujejo tudi znanja električnih in strojnih instalacij ter tudi poznavanje osnovnih pravnih zahtev, povezanih z vzdrževanjem in upravljanjem stavb. Upravniki stavb so dobro seznanjeni z objektom in z dejavnostmi, ki se v njem dogajajo. Upravniki stavb si prizadevajo za strokovno upravljanje objektov, ki lastniku nepremičnine ne povzroča zgolj stroška, temveč mu s svetovanjem in uvajanjem izboljšav v objektu ustvarjajo prihranke pri stroških, ki bremenijo objekt.
Dobri upravniki stavb so tisti, ki so sposobni za stavbo skrbeti tako, da le-ta skozi celotno življenjsko obdobje ustreza vsem bistvenim zahtevam gradbenih objektov ter hkrati nudi dobro in prijetno delovno ali bivalno okolje.


Za nemoteno in uspešno delovanje objekta skrbi tudi hišnik

V objektih, kot so stanovanjske hiše, šole, poslovni in športni objekti, hišnik opravlja preprosta popravila in organizira delo zunanjih izvajalcev. Njegovo delo je zelo raznoliko in vključuje številna, med seboj zelo različna delovna področja in opravila. Tako lahko hišnik opravlja širše specializirana dela, npr. vzdrževanje objektov in njihove okolice, ali pa le določen del neke širše aktivnosti, kot je le vzdrževanje strojnih ali elektro naprav.
V večjih funkcionalnih objektih, kot so športni objekti, je hišnik mnogokrat le organizator vzdrževanja, ki morda hkrati opravlja še nekaj del, za katera je poklicno usposobljen. Nujno pa je, da je hišnik z vsemi delovnimi področji seznanjen do te mere, da zna zasilno ukrepati ob morebitni okvari, dokler ne pride ustrezni strokovnjak.

Valina d.o.o. – vaš strokovnjak za kakovostno in profesionalno upravljanje objektov. Obiščite nas.