torek, 22. avgust 2017

Dober knjigovodja dvostavno/materialno knjigovodstvo rešuje z lahkoto

Knjigovodstvo se številnim podjetnikom zdi zapletena in zamudna zadeva. Knjigovodstvo vključuje ne le dvostavno knjigovodstvo ali enostavno knjigovodstvo, ampak tudi materialno knjigovodstvo in nekatere druge knjigovodske listine. Zato knjigovodstvo podjetja najraje prepuščajo zunanjim izvajalcem, v okviru katerih izkušeni knjigovodja, ki je podjetju dodeljen, poskrbi, da vse poteka brez zapletov.

Dvostavno knjigovodstvo


Knjigovodstvo je lahko preprosto


Knjigovodstvo je preprosto, če ga izvaja usposobljena oseba, ki poskrbi, da so vse knjigovodske listine primerno obravnavane. Če gre za dvostavno knjigovodstvo, je potrebno vsak t. i. dogodek vnesti dvakrat. Materialno knjigovodstvo pa pomeni, da je potrebno knjižiti material, ki ga kupimo, porabimo in tudi tistega, ki ostane na zalogi. Dober knjigovodja seveda to vse ve in poskrbi, da je vse knjiženo sproti, tako da ne pride do nepotrebnih zapletov in težav, ko je to najmanj potrebno.

Dober knjigovodja je zlata vreden


V nekaterih podjetjih nimajo pravega knjigovodje, saj se jim to zdi prevelik strošek. V tem primeru knjigovodstvo opravljajo uslužbenci, ki za to niso primerno usposobljeni. Tedaj lahko prihaja do napak, ki jih je treba popravljati kasneje, ko dogodki niso več aktualni in je zelo naporno ugotavljati, kaj točno se je zgodilo, a žal je to pogosto edini način, s pomočjo katerega se napako da odpraviti. Seveda se lahko tovrstne napake, ki jih dober knjigovodja ne bi nikoli naredil, tudi grdo maščujejo v obliki kakšne kazni, ki jo lahko izdajo pristojni inšpekcijski organi, če ugotovijo nepravilnosti. Zato svetujemo, da podjetje poišče kakovostnega zunanjega izvajalca, ki bo vodenje poslovnih knjig izvedel ustrezno. Naj računovodski servis podjetju namreč ne prihrani le obilico dela in raznih nevšečnosti, ampak lahko tudi maksimizira dobiček in celo zniža stroške poslovanja. Tu ne gre le za odsotnost glob, ampak tudi za konkretne prihranke, ki lahko nastopijo, če poslujete z izvajalcem, ki je na svojem področju visoko strokovno usposobljen in hkrati izvrsten poznavalec razmer v slovenskem prostoru, s čimer seveda mislimo na razne zakone, predpise in ne nazadnje na računovodske standarde.

Enostavno materialno knjigovodstvo za podjetja

Ni komentarjev:

Objavite komentar