torek, 31. januar 2017

Protikorozijska zaščita izdelkov pred propadanjem materiala

Protikorozijska zaščita zagotavlja, da je površinska plast izdelka popolnoma nepropustna ali neporozna, torej da lahko prepreči vse kemične vplive iz okolja in zaščiti izdelek pred propadanjem. Zaščitne plasti za korozijsko obstojnost so različne: izdelane so lahko iz bakra, niklja, kroma, cinka, kositra, pa tudi iz zlata. Glede na namen in uporabo izdelka se izbere ustrezni postopek in optimalna antikorozivna zaščita. Kvalitetna površinska zaščita izdelku zagotavlja tudi varnost pred mehanskimi poškodbami. Pred izvedbo postopka nanosa površinske zaščite mora biti površina popolnoma čista in razmaščena, v nasprotnem primeru se antikorozivna zaščita ne oprime na podlago.
korozijska obstojnost

Galvanizerstvo kot protikorozivska zaščita

Korozijska obstojnost  bo odvisna od uporabljenih materialov in zlitin. Za določanje stopnje relativne korozijske obstojnosti materialov obstajajo korozijski testi, rezultati pa se ocenijo po standardiziranih postopkih, v skladu z zahtevami standardov za kovinske ali druge vrste zaščite.

Protikorozijska zaščita  z bakrenjem

Bakrenje izboljšuje prevodnost izdelka, uporablja pa se tudi kot dekorativni nanos. Kadar so izdelki namenjeni dekoraciji, jih je zaradi hitre oksidacije bakra potrebno še pasivirati in polakirati, da ohranijo lep in sijoč videz.

Protikorozijska zaščita z nikljanjem

Nikljanje velja za najbolj pogosto izbiro pri zaščiti dekorativnih izdelkov. Prevleka je temperaturno odporna, omogoča izravnalni učinek, daje izrazit sijaj, odlikuje pa jo tudi visoka korozijska obstojnost. Zelo pogosta je uporaba niklja v avtomobilski industriji.  

Protikorozijska zaščita s kositranjem

Kositranje je primerno za večino materialov. Omogoča zaščito izdelkov zelo zahtevnih oblik in dobro spajanje po obdelavi. Odlikuje ga tudi dobra protikorozijska zaščita.

Protikorozijska zaščita s kromiranjem

Kromiranje se izvaja z elektrolitskim nanašanjem. Obstaja več vrst in več načinov kromiranja. Namen dekorativnega kromiranja ni korozijska obstojnost, zato je zelo pomembno, katera prevleka je bila nanesena pred kromiranjem. Uporablja se za kovinske dele pohištva in avto dele.

Protikorozijska zaščita z zlatenjem

Zlatenje je postopek, namenjen tehnično zelo zahtevnim elektronskim elementom:  priključkom in sestavnim delom tiskanih vezij. Zlatenje je primerno tudi kot dekorativno nanašanje prevlek zlata na vse izdelke okrasne narave, obstojnost pa se zagotavlja z lakiranjem.

Eloksiranje - površinska zaščita aluminija

Površinska zaščita aluminija je možna na več načinov: prva možnost je eloksiranje – elektrokemični proces pospešene anodne oksidacije aluminija. S tem se na kovinski površini ustvari  kompaktna, zelo trdna plast, primerljiva s trdoto keramike. Druga možnost je barvanje z nitro- ali epoksidnimi dvokomponentnimi barvami. Tretja možnost zaščite aluminija pa so tudi vse galvanske prevleke: bakrenje, nikljanje, kromiranje, zlatenje, srebrenje …

protikorozivska zaščita


Ni komentarjev:

Objavite komentar