ponedeljek, 17. oktober 2016

Nepremičninsko pravo

Ustava Republike Slovenije zagotavlja varstvo zemljišč. Nepremičninsko pravo je široko pravno področje, ki podrobneje ureja področje nepremičnin. Zemljišče oziroma tla so osnova nepremičnine, zato je nepremičninsko pravo med drugim tudi pravna ureditev, ki natančneje ureja zemljišča in le tem zagotavlja posebno pravno varstvo. Nepremičninsko pravo natančno ureja posebne pogoje za uporabo zemljišč. Nepremičninsko pravo pri vprašanju pravne ureditve zemljišč izhaja iz dejstva, da so zemljišča predmet varstva v več pomenih. Nanje se namreč posega z vnosom nevarnih snovi in rastlinskih hranil, s pogozdovanjem ali sečnjo, z obdelovanjem kmetijskih zemljišč, s prostorskim planiranjem, z določanjem varstvenih območij in podobno. Nepremičninsko pravo ne more mimo dejstva, da je vloga zemljišč, različna. In prav vidik varstva okolja je samo eden izmed vidikov, ki jih nepremičninsko pravo ureja pri pravni ureditvi zemljišč. Nepremičninsko pravo  oziroma pravna ureditev zemljišč zajema vse predpise, ki se nanašajo na pravni položaj zemljišč in torej zajema tako prostorsko pravo, kot tudi pravno varstvo okolja in pa stvarno pravo.

ODVETNIK ZA NEPREMIČNINE


Odvetnik za nepremičnine  je pravni strokovnjak, ki zelo natančno pozna področje nepremičninskega prava. Ker le to zajema široko pravno področje, pri čemer se pravni predpisi med seboj tudi prepletajo, bo odvetnik za nepremičnine v veliko pomoč vsakemu posamezniku pri tolmačenju in razumevanju le teh. Ker nepremičninsko pravo zajema tako prostorsko pravo, kot tudi pravno varstvo okolja in pa stvarno pravo, na tem področju delujejo tudi različni organi, katerih delovanje  odvetnik za nepremičnine prav tako izjemno dobro pozna ter bo zato tudi na tem področju svojim strankam nudil potrebno pravno pomoč. Področje nepremičninskega prava vsekakor zajema tudi predpise s področja prometa z nepremičninami, pri čemer lahko prodajalec in kupec naletita na številne okoliščine, ki vplivajo na veljavnost pravnega posla, pri čemer jima bo odvetnik za nepremičnine svetoval glede kasnejših posledic določb prodajne pogodbe glede posameznih nepremičnin. Prodajo in nakup nepremičnine je potrebno obravnavati kot zelo rizični posel, kar dokazuje vedno več zlorab, zato je najpametneje, da prodajno pogodbo za nepremičnine sestavi odvetnik za nepremičnine, pri čemer bo na prošnjo strank seveda natančno sestavil tudi druge vrste pogodb. Ena izmed njih je tudi menjalna pogodba za nepremičnine. Pogodbo, s katero se vsak pogodbenik zavezuje nasproti svojemu sopogodbeniku, da mu bo izročil zamenjano stvar (lahko tudi nepremičnino), tako da bo ta pridobil lastninsko pravico, imenujemo menjalna pogodba za nepremičnine.

odvetnik za nepremičnine


KUPOPRODAJNA POGODBA ZA NEPREMIČNINO


Lastninska pravica na nepremičninah se najpogosteje pridobi s prenosom, to je na podlagi pravnega posla. Najpogostejši pravni naslov za pridobitev lastninske pravice na nepremičnini je prodajna pogodba oziroma kupoprodajna pogodba za nepremičnino. Pogodba, s katero se prodajalec zavezuje, da bo nepremičnino, ki  jo prodaja, izročil kupcu tako, da bo ta pridobil lastninsko pravico, kupec pa se zavezuje, da bo prodajalcu plačal kupnino, imenujemo prodajna pogodba oziroma kupoprodajna pogodba za nepremičnino. Prodajna pogodba oziroma kupoprodajna pogodba za nepremičnino obsega dve bistveni sestavini. To sta določitev predmeta prodaje in kupnine (cene). Glede pogodbe o prodaji nepremičnin (kupoprodajna pogodba za nepremičnino) se zahteva pisna oblika (zasebna listina). Najstrožja oblika, ki jo pozna naše pravo, je oblika notarskega zapisa. Notarski zapis se pri prodajni pogodbi oziroma kupoprodajni pogodbi za nepremičnino zahteva le v primeru prodaje nepremičnine med zakoncema.

odvetnik za nepremičnine

Ni komentarjev:

Objavite komentar