četrtek, 19. januar 2012

Instalacije Štrus


Toplotne črpalke kot alternativno ogrevanje

Toplotne črpalke so način ekonomičnega ogrevanja. Izbira toplotne črpalke je investicija, ki se vam bo povrnila. Delovanje toplotne črpalke ima, poleg nizkih stroškov, tudi številne druge prednosti. Toplotne črpalke črpajo energijo iz okolice in so tako okolju prijazen način ogrevanja.

Toplotne črpalke za ogrevanje

Toplotne črpalke za ogrevanje preusmerjajo toploto od vira v prostor z nižjo temperaturo. Najpogostejše so toplotne črpalke zemlja zrak.
Glede na delovanje ločimo toplotne črpalke:
  • Toplotne črpalke voda voda
  • Toplotne črpalke zrak voda
  • Toplotne črpalke zemlja voda

Toplotne črpalke zemlja voda


Toplotne črpalke zemlja voda delujejo tako, da izkoriščajo zemeljsko energijo. Toplotne črpalke zemlja voda zemlji odvzemajo toploto z zemeljskim kolektorjem. Zemlja, ki celo leto sprejema toploto sončnih žarkov, ima v svoji globini shranjen vir toplote, ki jo toplotne črpalke izkoriščajo.

Toplotne črpalke zrak voda

Toplotne črpalke zrak voda pridobivajo vodo iz zunanjega zraka. Toplotne črpalke zrak voda so primernejše za kraje s toplejšim podnebjem. Toplotne črpalke zrak voda so primerne za ogrevanje sanitarne vode (do 60 stopinj).

Toplotne črpalke voda voda

Toplotne črpalke voda voda delujejo tako, da izkoriščajo temperaturne razlike podtalnice. Podtalnica ima v določeni globini skozi celo leto temperaturo med 8 in 12 stopinj. Izkoristek toplotne črpalke je tako zelo visok.

Ni komentarjev:

Objavite komentar