ponedeljek, 19. september 2016

Mednarodni standardi – zakaj so tako pomembni?

Mednarodni standardi
Mednarodni standard podaja zahteve, ki opisujejo določeno metodo ali postopek, za določen izdelek, ki se pojavi na tržišču. Nujnost obstoja mednarodnih standardov je velika. Brez standardizacije bi namreč prišlo do velikih ovir v trgovanju med različnimi državami oz. področji, ki bi jih imele panoge in industrije urejene po svoje. Z mednarodnimi standardi se izognemo zmedi na tržišču in poskrbimo za nemoteno trgovanje in kasnejše delovanje izdelkov pri kupcu. Podjetja lahko ob vstopu na tuje trge na podlagi ISO standardov povečajo svojo konkurenčnost, saj lahko njihovi izdelki oz. storitve dokažejo skladnost s storitvami domačih proizvajalcev.
Ker nobena veja industrije dan danes več ni neodvisna, se s pomočjo ISO mednarodnih standardov industrije med seboj lažje povežejo in prepletajo.


ISO standardi

Mednarodna organizacija za standardizacijo (International Organization for Standardization – od tod tudi kratica ISO) se ukvarja z izdajo mednarodnih standardov. Izdeluje mednarodne standarde za vsa področja, razen za elektrotehniko in elektroniko – za ti dve področji je pristojna IEC. Standardizacijsko delo temelji na znanju, odprtosti, preglednosti in nacionalni zastopanosti.
ISO je v zadnjih letih izdal tudi nekaj standardov, ki se nanašajo na varstvo okolja. Najpomembnejši med njimi je standard ISO 14001, ki opredeljuje sisteme ravnanja z okoljem. Z uporabo izdelkov in storitev označenih s standardom ISO 14001 pripomoremo k čistejšemu in bolj zdravemu okolju.
ISO standardom lahko popolnoma zaupamo, saj organizacija k presoji skladnosti pristopi strokovno in natančno.

Mednarodni ISO standard



Prav tako moramo vedeti, da izdelki in storitve, ki se na trgu pojavijo z priznanimi ISO standardi, med kupci oz. uporabniki pritegnejo več zanimanja, saj v njih vzbudijo zaupanje.
Podjetja bodo z izdelavo certificiranih izdelkov lažje prodrla na  tuja tržišča in na njih tudi uspela, saj bo izdelek primerljiv in uporaben. S kupovanjem certificiranih izdelkov in storitev bomo kupci hkrati zaščitili sami sebe, zraven tega pa bomo pomagali tudi okolju, saj obstaja ogromno standardov, ki omejujejo posege v naravo in okolje ter ga s tem ščitijo.